Lajmet

SafeJournalists dhe partnerët e MFRR: Gjykata e Apelit liron të dyshuarit për vrasjen e gazetarit Slavko Ćuruvija


3301-title

Të premten, më 2 shkurt 2024, Gjykata e Apelit e Beogradit ndryshoi vendimin e Departamentit Special për Krimin e Organizuar të Gjykatës së Lartë në Beograd dhe liroi katër të dyshuarit për vrasjen e gazetarit Slavko Ćuruvija. Ky zhvillim zhgënjyes përbën një kthim të rëndë në luftën kundër mosndëshkimit dhe minon më tej sigurinë e gazetarëve.

Ky vendim përfundimtar vjen 25 vjet pas vrasjes së Slavko Ćuruvija, i cili u qëllua për vdekje jashtë banesës së tij në Beograd më 11 prill 1999. Të dënuar për herë të parë në vitin 2019, Gjykata e Apelit konfirmoi vendimet e fajësisë në vitin 2020 të katër ish-anëtarëve të Shërbimit të Sigurimit të Shtetit (SBD), Radomir Markoviq, Milan Radonjiq, Miroslav Kurak dhe Ratko Romiq. Rigjykimi filloi në vitin 2022 pas informacioneve shtesë në lidhje me faktet e akuzës. Seanca përfundimtare e rigjykimit u mbajt në mars 2023 dhe vendimi i tij u bë publik vetëm të premten e kaluar. Gjykata e konfirmoi vendimin e gjykatës së shkallës së dytë dhe i liroi të pandehurit për mungesë provash të besueshme. Ky vendim është përfundimtar dhe nuk mund të anulohet.

Rrjeti i SafeJournalists dhe partnerët e Reagimit të Shpejtë për Lirinë e Medias denoncojnë ashpër vendimin e Gjykatës dhe përfundimisht mungesën e drejtësisë për vrasjen e gazetarit Slavko Ćuruvija. Ky verdikt përforcon një klimë ekzistuese armiqësie kundër gazetarëve në Serbi, shpesh të veçuar për punën e tyre dhe objekte të ngacmimit dhe presionit. Më tej, ky vendim nuk dërgon një mesazh të qartë se sulmet dhe shkeljet e sigurisë dhe të drejtave të gazetarëve nuk do të tolerohen dhe do të trajtohen me forcë nga shteti. Së fundi, ajo hedh një hije mbi hetimet e vrasjeve të dy gazetarëve të tjerë në Serbi, Milan Pantiq në 2001 dhe Dada Vujasinović në 1994, rastet e të cilëve mbeten ende të pazgjidhura.

I bëjmë thirrje komunitetit ndërkombëtar që të dënojë ashpër mungesën e llogaridhënies në zgjidhjen e rastit të Ćuruvija dhe të sjellë drejtësi për familjen e tij. Ne gjithashtu i bëjmë thirrje shtetit serb që të sigurojë drejtësi për vrasjet e gazetarëve Pantiq dhe Vujasinoviç dhe të angazhohet për të siguruar një klimë të sigurt për të gjithë gazetarët në Serbi.

ARTICLE 19 Europe
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
International Press Institute (IPI)
OBC Transeuropa (OBCT)

SafeJournalists Network

Association of Journalists of Kosovo

Association of Journalists of Macedonia

BH Journalists Association

Croatian Journalists’ Association

Independent Journalists Association of Serbia

Trade Union of Media of Montenegro

Share this Post: