News

Mbahet moduli i fundit Akademisë në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK) dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt

Mbahet moduli i fundit Akademisë në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK) dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt

Studentëve të gazetarisë dhe gazetarëve pjesëmarrës së edicionit të dytë të Akademisë, të shtunën iu është ligjëruar për roli i gazetarisë në procesin e pajtimit. Në këtë modul të Akademisë, të cilin e ligjëroi Besa Luci - Kryeredaktore, u diskutua rreth terminologjisë bazë për konfliktet…

Read More
Mbahet trajnimi për raportimin e përgjegjshëm për diabetin

Mbahet trajnimi për raportimin e përgjegjshëm për diabetin

Një një trajnim dyditor të IHS Project dhe AQH Project, mbi 20 gazetarë diskutuan këtë fundjavë për raportimin e përgjegjshëm dhe etik të shëndetit, me fokus diabetin. Në këtë trajnim që u ligjërua nga Sokol Shameti, u diskutua për rëndësinë e gazetarisë shëndetësore dhe rolin e saj në shoqëri…

Read More
Mbahet moduli i tretë i Akademisë në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK) dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt

Mbahet moduli i tretë i Akademisë në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK) dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt

Studentëve të gazetarisë dhe gazetarëve pjesëmarrës së Akademisë në fushën e raportimit për Ballafaqimin me të Kaluarën (BmK) dhe Raportimin e Sensibilizuar për Konflikt, gjatë modulit të tretë iu është ligjëruar për Gazetarët, mediat dhe Ballafaqimi me të Kaluarën: Realiteti në Kosovë.

Read More
Gazetarë të rinj trajnohen se si të raportojnë për dhunën në baza gjinore

Gazetarë të rinj trajnohen se si të raportojnë për dhunën në baza gjinore

Studentë dhe gazetarë të rinj të premten dhe të shtunën që lamë pas, u trajnuan se si të luftojnë dhunën në baza gjinore nëpërmjet raportimit të përgjegjshëm. Pjesëmarrësve i ligjëroi gazetarja njëherësh aktivistja e zëshme, Leonida Molliqaj, për konceptet bazë të barazisë gjinore…

Read More
U mbajt vizita studimore në Shkup me pjesëmarrësit e Akademisë për Integritetin e Informacionit

U mbajt vizita studimore në Shkup me pjesëmarrësit e Akademisë për Integritetin e Informacionit

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës me përkrahjen e NDI Kosova dhe USAID, organizuan vizitën studimore në Shkup më datat 5-7 prill. Gjatë vizitës së tyre studimore në Maqedoninë e Veriut, studentë të gazetarisë dhe gazetarë nga edicioni i dytë i Akademisë së Integritetit të Informacionit…

Read More
Kërcënohet dhe pengohet ekipi i Lajmi.net në Gjykatën e Prizrenit

Kërcënohet dhe pengohet ekipi i Lajmi.net në Gjykatën e Prizrenit

Një ekip i portalit online, Lajmi.net i përbërë nga gazetari Selim Miftari dhe kameramani Përparim Tufa, janë penguar në punën e tyre dhe janë kërcënuar seriozisht. Incidenti ka ndodhur gjatë një seance në Gjykatën Themelore në Prizren. Sipas redaksisë, një i akuzuar me inicialet V.

Read More
SafeJournalists: Two Women Journalists Physically Assaulted by Couple in Prishtina

SafeJournalists: Two Women Journalists Physically Assaulted by Couple in Prishtina

On April 3rd, Lajmi.net journalists Fjolla Hyseni and Lindita Berisha were physically assaulted by a couple on the street in Prishtina. In the disturbing footage published by the media…

Read More
SafeJournalists: Coordinated Efforts Against Citizen Channel in Albania Must Stop

SafeJournalists: Coordinated Efforts Against Citizen Channel in Albania Must Stop

The SafeJournalists Network is troubled by the coordinated efforts to undermine Citizens Channel, a non-profit and independent media outlet in Albania.

Read More
Physical attack against Lajmi.net journalists

Physical attack against Lajmi.net journalists

Lajmi.net journalists, Fjolla Hyseni and Lindita Berisha were physically attacked today by a couple on Rruga C in Prishtina. In the disturbing footage published by the media, a woman and a man are seen attacking journalists and attempting to prevent them from filming. According to this media…

Read More
THE SECOND MODULE OF THE ACADEMY ON DEALING WITH THE PAST (DWP) JOURNALISM AND CONFLICT SENSITIVE REPORTING WAS HELD

THE SECOND MODULE OF THE ACADEMY ON DEALING WITH THE PAST (DWP) JOURNALISM AND CONFLICT SENSITIVE REPORTING WAS HELD

Journalism students and journalists of the Academy, during the second module, were lectured about the impact of disinformation on dealing with the past. This module of the Academy was lectured by Getoarbë Mulliqi, Executive Director of the Association of Journalists of Kosovo…

Read More
Vërejtet dhe rekomandimet e Forumit për Integritetin e Informacionit në dëgjimin e parë publik për Projektligjin e KPM-së

Vërejtet dhe rekomandimet e Forumit për Integritetin e Informacionit në dëgjimin e parë publik për Projektligjin e KPM-së

Në dëgjimin e parë publik për Projektligjin për KPM-në, që po mbahet sot në Kuvendin e Kosovës, Forumi për Integritetin e Informacionit ka paraqitur vërejtet dhe rekomandimet kryesore për përmbajtejn e tij, që lidhen me qëllimin e ligjit, rregullimin e medieve online, pronësinë…

Read More
SafeJournalists: Campaign Against Journalists in Serbia Must Stop

SafeJournalists: Campaign Against Journalists in Serbia Must Stop

The SafeJournalists network is concerned about the safety of Dinko Gruhonjic, a journalist and professor at the Faculty of Philosophy in Serbia, and calls for an immediate end to the violence. The manhunt, which started with an edited video…

Read More
SafeJournalists: Institutions to Sanction Attacker on Journalist Furkan Saliu in North Macedonia

SafeJournalists: Institutions to Sanction Attacker on Journalist Furkan Saliu in North Macedonia

Furkan Saliu, a journalist from North Macedonia, was physically attacked in the city of Kichevo by Vesna Jakimovska, an executive agent. Yesterday, while taking a statement from Vesna Jakimovska, journalist Furkan Saliu was physically attacked by Jakimovska and suffered an injury to his hand. Also…

Read More
Serbia: Escalating Threats and Attacks Against Journalists in Novi Sad

Serbia: Escalating Threats and Attacks Against Journalists in Novi Sad

The escalation of threats and violence suffered by journalists in Novi Sad, northern Serbia, has reached an unprecedented level in the past fortnight.

Read More
Open call for trainer

Open call for trainer

The Association of Journalists is currently accepting applications from trainers for a two-day training on Combating Gender-Based Violence Through Responsible Journalism, as part of the project, “Countering Discrimination, Hate Speech and Gender-based Violence” funded by the European Union.

Read More
SafeJournalists: Strongly Condemnation of PM Rama’s Inappropriate Actions Towards Journalist Ambrozia Meta in Albania

SafeJournalists: Strongly Condemnation of PM Rama’s Inappropriate Actions Towards Journalist Ambrozia Meta in Albania

At today’s press conference Prime Minister Edi Rama refused to answer journalist’s Ambrozia Meta questions and inappropriately tried to touch her cheek. After a meeting with district political leaders at the Socialist Party headquarters, Prime Minister Rama held an impromptu press conference.

Read More
Telegram ngushëllimi për vdekjen e gazetarit Arben Rugova

Telegram ngushëllimi për vdekjen e gazetarit Arben Rugova

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës me pikëllim ka marrë lajmin për vdekjen e gazetarit, Arben Rugova. Ai ka punuar në sektorin e arsimit dhe të politikës në disa media si Koha Ditore, Gazeta Express, Telegrafi, Gazeta Lajmi e të tjera.

Read More
The first module of the Academy on Dealing with the Past (DwP) Journalism and Conflict Sensitive Reporting was held

The first module of the Academy on Dealing with the Past (DwP) Journalism and Conflict Sensitive Reporting was held

Before starting off the module, journalism students and journalists were addressed by Xhemajl Rexha, the Chairman of the Board of the Association of Journalists of Kosovo, and Vjollca Islami Hajrullahu, Project Manager at Forum Civil Peace Service - Kosovo.

Read More
Safe Journalists: Condemnation of Life Threatening Message to Journalist Isa Myzyraj in Albania

Safe Journalists: Condemnation of Life Threatening Message to Journalist Isa Myzyraj in Albania

The SafeJournalists Network utterly condemn the life-threatening email sent to Isa Myzyraj, a journalist at Ora News and an activist of human rights in Albania. This alarming incident occurred on March 12, 2024, when Mr. Myzyraj and his employer received an email filled with hateful, anti-Semitic…

Read More
SafeJournalists Network and Coalition for Media Freedom: Urgently Resolve All Cases of Frequent Threats to Journalists

SafeJournalists Network and Coalition for Media Freedom: Urgently Resolve All Cases of Frequent Threats to Journalists

Over the past few days, several journalists in Serbia have been continuously insulted, threatened live, by phone or through messages on social networks, and some have been the target of intimidation by the police.

Read More