Vesti

SafeJournalists: Të ndalet fushata e shpifjeve kundër gazetares Ola Xama në Shqipëri


3322-title

Rrjeti SafeJournalists shpreh shqetësim të thellë për fushatën e vazhdueshme dhe të përshkallezuar të shpifjeve kundër Ola Xama, një gazetare investigative në Shqipëri. Pavarësisht thirrjeve të mëparshme (lexoni këtu, lexoni këtu, lexoni këtu) për solidaritet dhe ndërprerje të ngacmimeve, zhvillimet e fundit zbulojnë një përshkallëzim të natyrës së sulmeve me të cilat ajo përballet.

Pas publikimit të artikullit të saj për kontratën e partneritetit publik-privat për një incenerator mbetjesh në Tiranë, në korrik 2023 në Reporter.al, zonja Xama i është nënshtruar një sërë veprimesh shpifëse. Vargu i kohëve të fundit i artikujve në platforma si e përditshmja DITA dhe Prapaskena.com, të cilët kanë përdorur sulme personale, "slut-shaming", ekspozimin e adresës së saj private dhe sulmet ndaj anëtarëve të familjes së saj, janë jo vetëm të dënueshme, por edhe një përpjekje flagrante për ta frikësuar dhe për ta heshtur.

Këto sulme janë veçanërisht shqetësuese duke pasur parasysh kohën e tyre pas vendimit të zonjës Xama për të kërkuar mbeshtetje ligjor kundër artikujve shpifës. Sulmet ndaj zonjës Xama jo vetëm që rrezikojnë sigurinë e saj personale dhe integritetin profesional, por gjithashtu shërbejnë për të frikësuar dhe heshtur gratë e tjera në gazetari, duke penguar më tej barazinë gjinore në industrinë e medias.

Rrjeti SafeJournalists shpreh shqetësim të thellë për tendencën shqetësuese të mediave që angazhohen në fushata që dëmtojnë reputacionin e kolegëve gazetarë, siç shihet në rastin e Ola Xama. Kjo sjellje dëmton pozitën e individëve brenda komunitetit gazetaresk dhe gërryen ndjeshëm besimin e publikut ndaj medias në përgjithësi.

Rrjeti SafeJournalists qëndron në solidaritet me Ola Xama, duke mbështetur të drejtën e saj për të raportuar lirisht dhe pa frikë. U bëjmë thirrje mediave të përfshira që të ndërpresin menjëherë sulmet e tyre të pabaza dhe dëmtuese ndaj znj. Xama dhe t’u përmbahen standardeve më të larta të integritetit dhe etikës gazetareske. Ne inkurajojmë të gjitha palët e interesuara të bashkohen me ne në mbrojtjen e të drejtave të grave gazetare dhe promovimin e një peizazhi mediatik ku ato mund të punojnë pa frikë nga ngacmimi apo diskriminimi.

Ne do të vijojmë ta monitorojmë nga afër këtë situatë, duke mbrojtur të drejtat dhe sigurinë e gazetarëve. Ne i kujtojmë të gjithë palëve të interesuara se një shtyp i gjallë dhe i lirë është thelbësor për demokracinë, duke shërbyer si një roje për shoqërinë dhe një zë kritik për t’i mbajtur ata në pushtet përgjegjës.

Rrjeti SafeJournalists do të informojë palët përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast.

Beograd - Podgoricë - Prishtinë - Sarajevë - Shkup - Zagreb - 7 mars 2024

SafeJournalists Network

Association of Journalists of Kosovo

Association of Journalists of Macedonia

BH Journalists Association

Croatian Journalists’ Association

Independent Journalists Association of Serbia

Trade Union of Media of Montenegro

Share this Post: